Adverteren? Stuur een mailtje naar runnersmeetingpoint4u (at) gmail.com

Eerste marathon tijd voorspellen

Rob | 24-05-2011

Wat is een goede manier om de marathontijd te voorspellen op je eerste marathon? Wat zijn jullie ervaringen in vergelijking met jullie halve marathons voordat jullie je eerste marathon hebben gelopen?

Ik ben nieuwsgierig op wat voor een realistische tijd ik me kan gaan richten.

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 10 reacties op dit onderwerp.

Running is lifestyle | 25-05-2011

@ Sam,

Jazeker, moest eerst ff googlen wat "ttz" betekende, is dus; d.w.z of m.a.w....... Zo leer je nog eens wat.....;)

Sam | 25-05-2011

yep, kan gebeuren niet waar? :)

Jan Roose | email | 25-05-2011

In het advies van Max kan ik me helemaal vinden. Verder raad ik veel lopers het boek van Harry Honselaar aan. Je vindt hier o.a een tabel, waarin tijden op verschillende afstanden met elkaar worden vergeleken via een soort puntensysteem. Je kunt dan zien dat een 10 km van 50 minuten leidt tot een marathontijd net onder de 4 uur, mits optimale omstandigheden en voldoende training. Ook staan er trainingen in om die tijden te halen. Je kan ook zien dat de huidige Nederlandse toppers voorlopig nooit onder de 2.10 zullen lopen, omdat hun tijd op de 10 km eenvoudig weg te langzaam is. Om bijvoorbeeld 2.08 uur te lopen is een 10 km van ongeveer 27.30 minuten toch wel een vereiste, alhoewel er altijd uitzonderingen zullen bestaan. Bij mij klopt de tabel van Honselaar, uitgaande van 17.18 min. op de 5000 meter, t/m de halve marathon. Voor een gelijkwaardige marathon trainde ik dus te weinig of waren de omstandigheden niet optimaal.

Running is lifestyle | 25-05-2011

@ Sam

''Maar ik loop al mijn marathons dan ook met een positieve split, ttz de laatste km's gaan sneller dan de eerste.''

Een negatief split geeft aan dat je het tweede gedeelte van de race sneller loopt dan de eerste helft.....

Beetje in de war waarschijnlijk....

Sam | 25-05-2011

@020: met je uitdrukking van 'dan heb je het mentaal wel gehad' ben ik het niet eens. Al mijn marathons met uitzondering van 1 (de pistemarathon in Schaarbeek, 105x 400m) heb ik van de 1ste tot de laatste minuut als interressant beleefd. Vooral de laatste km's kunnen onwezelijk euforisch zijn. Maar ik loop al mijn marathons dan ook met een positieve split, ttz de laatste km's gaan sneller dan de eerste.

@d | 25-05-2011

Afhankelijk van wat je getraind hebt moet je 2x je h.marathon tijd nemen en daar ong 20' bij optellen. Maar heb je niet voldoende op lange duur getraind zou je zomaar leeg kunnen lopen op 35 km en dan is een uur lopen over de laatste 7 km echt geen uitzondering. Daarom moet je zo'n 1e marathon gewoon rustig beginnen en dan merk je vanzelf wel hoe het gaat.

020 | 25-05-2011

dit slaat nergens op, de marathon is zoooo nergens mee te vergelijken, ook mentaal natuurlijk!!(vergeten veel mensen, maar na 2,5 uur heb je het wel al gehad hoor)

ga eerst maar eens gewoon lopen en zien waar het schip strand
veel plezier

max | 25-05-2011

@ Rob: als je een 10 km wedstrijd tijd hebt, kan je de marathon tijd gaan voorspellen om je op te richten bij trainingen. Ik zou je aanraden om eerst wat 10 km wedstrijden te lopen en enkele halve marathons alvorens te beginnen met de marathon. Uit jouw vraagstelling begrijp ik een beetje dat je nog niet zo erg lang hardloopt, maar misschien heb ik dat mis (hoop ik). Wat anderen als tijden lopen, maakt helemaal niets uit, het gaat om jouw vermogen.

Er zijn diverse calculators te vinden die aan de hand van jouw leeftijd en 10 km tijden een voorspelling kunnen doen als basis voor training (want meer is het niet)

Sam | 25-05-2011

laatste halve marathon 1h32, laatste marathon in 3h27.

sonja | 25-05-2011

pr op de halve marathon 1hr34, maar meestal 1hr36-1hr37. Eerste marathon in 3hr39. De tweede ging al gelijk weer 10min sneller en de derde weer 5min sneller.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuke shirts voor sporters

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over

Passie voor hardlopen? Neem nu een extra voordelig proefabonnement op Runner's World, het meest gelezen hardloopmagazine!

Schrijf je ook in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief

* verplicht veld

hit counter